categories
VIROZA VERSUS GRIPA

VIROZA VERSUS GRIPA

Viroza sau gripa sunt infectii ale sistemului respirator.

Cand aceste infectii au loc la copil, nivelul de alerta este ceva mai mare, mai ales din punctul de vedere al reactivitatii parintilor.

Pentru tratamentul corect, parintii trebuie sa fie foarte atenti la simptomele acestor patologii care intr-adevar, sunt foarte asemanatoare insa exista cateva caracteristici importante care le deosebesc.

Despre viroza

Cea mai comună infecţie virală, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. Există multe virusuri diferite care o produc, însă rinovirusurile sunt implicate cel mai frecvent. Răceala se transmite atunci când mâinile unei persoane vin în contact cu secreţii nazale provenite de la un individ infectat. Contrar părerilor “din popor”, frigul nu determină apariţia virozei şi nu creşte riscul de infecţie.

Simptomele virozei debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort.

Viroza poate sa fie de o cauza bacteriana sau cel mai adesea este suprainfectata de catre o bacterie. Din acest motiv, tratamentul impotriva virozei cu antibiotice este foarte adesea eficient.

Daca ne referim la un nou-nascut sau un copil cu varsta de pana in 3 ani, simptomele unei viroze respiratorii reperabile vor fi in primul rand febra, dar si un nas infundat sau o rinoree abundenta.

Dificultatea de respiratie poate da nou-nascutului o stare de agitatie si o absenta a somnului, in special deoarece nou-nascutul are tendinta de a dormi pe spate, pozitie in care se accentueaza dificultatea de respiratie.

In principal, daca exista doar o stare subfebrila sau o febra de valori foarte scazute nu este necesara administrarea de antibiotice. Insa nasul infundat poate fi periodic eliberat prin acele pompe nazale.

Daca vorbim despre copii cu varsta de 3-14 ani, este bine a se pastra aceleasi recomandari asupra trataementului, dar in ce priveste simptomatologia vorbim deja despre persoane care pot sa isi exprime simptomele si care pot prezenta gradul de afectare resimtit.

Febra resimtita poate sa aiba efecte mai puternice decat la un nou-nascut. Astfel ca, daca la un nou-nascut o temperatura de 38,5, 39, 39,5 grade celsius poate sa nu fie resimtita atat de intens, adica sa produca ameteala sau pierderea starii de constienta, o temperatura de 39,5 la un copil cu varsta de 3-14 ani poate sa produca aceste simptome.

Tratamentul de baza va consta in ceaiuri de stimulare a imunitatii si in anumite cazuri de antipiretice care sa reduca temperatura ridicata. Daca febra nu se reduce si daca starea de agitatie persista se poate impune, doar dupa consultul unui medic specialist – pediatru, un antibiotic.

Despre gripă

Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc. De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.

Gripa la copil poate fi resimtita tot cu rinoree si stare febrila, dar cel mai adesea va fi insotita de o cefalee. Poate avea un nivel de gravitate ceva mai ridicat, deoarece simptomatologia dar si alterarea starii generale de sanatate se va produce mult mai brusc.

Asupra virusului gripal, la fel ca asupra oricarui alt virus, antibioticul nu are nici o eficienta, ci mai degraba este benefic un tratament paleativ.

Tratamentul paleativ se refera la o alimentatie care sa stimuleze imunitatea, la un aport hidric cat mai ridicat atat printr-o hidratare directa dar si prin consumul de supe calde. La acestea se adauga stimularea imunitatii prin citrice sau prin vitamina C administrata direct, ori mierea de albine, preferabil chiar cu fagure, ori ceaiul de musetel si menta cu efect de antiifectioase.

Se mai poate urma si un tratament pe baza de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) dar si de o serie de analgezice. Aceste analgezice sunt recomandate in special daca exista cefalee sau uneori chiar si dureri musculare.


Concluzie:

Diagnosticarea diferentiata poate fi efectuata doar de catre un medic specialist si in nici un caz nu se admite o auto-medicatie sau incercarea de a trata acasa aceste patologii.

Faptul ca multi parinti au tendinta de a amesteca aceste doua patologii poate atrage dupa sine acelasi tratament, astfel ca este mai bine sa nu se incerce un diagnostic de catre parinti ci mai degraba unul de catre medic.

Leave a Reply