categories

Recommended products

ALERGIILE LA COPII

ALERGIILE LA COPII

Alergiile la copii

Se apropie primavara, anotimpul in care alergiile se manifesta cel mai frecvent si mai agresiv, mai ales la cei mici. De la un nasuc ce curge in continuu, la respiratie suieratoare sau eczeme, numai mamele care se confrunta cu asa ceva stiu cat este de frustrant.

Ce este alergia? Alergia este o boala generata de reactia sistemul imunitar care se alerteaza la substante de obicei inofensive pe care le respiram (polen, praf etc.), le mancam sau cu care pielea intra in contact. Organismul “lupta” cu aceste substante considerate periculoase, aparand inflamatii, secretii de mucus in exces si diverse alte simptome care creeaza o stare de disconfort.

Ultimii 50 de ani au evidenţiat o creştere semnificativă a cazurilor de alergii, atât în rândul adulţilor, dar mai ales în rândul copiilor. Specialiştii pun acest fenomen pe seama creşterii consumului de medicamente, în special a antibioticelor administrate în mod abuziv, însă atrag atenţia şi asupra modificărilor ce ţin de factorii de mediu, stilul de viaţă şi alimentaţie. Alţi factori cauzatori sunt: mamele are fumează, în special în timpul sarcinii, renunţarea la alăptare, consumul de alimente bogate în conservanţi şi aditivi alimentari, poluarea.

Varsta de debut a alergiilor: cercetările au arătat că cei mici au o predispoziţie crescută de a dezvolta alergii în special în perioada de viaţă 3-9 luni şi între 2-5 ani. Printre cele mai frecvente manifestări ale alergiilor la vârsta de sugar sunt alergiile alimentare (8% dintre sugari), în care predomină alergia la proteina din laptele de vacă (2-5% dintre sugari).

Alergiile la copii sugari apar frecvent la grupa de vârstă 3-9 luni când se începe diversificarea. Din categoria alimentelor alergizante amintim proteinele de origine animală (smântâna, albuşul de ou, untul), arahidele, căpşunele, fructele de pădure, cacao, peştele. De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să nu se grăbească cu introducerea timpurie a alimentelor, în special a celor cu potenţial alergizant. Alimentaţia naturală este cea mai indicată în perioada de sugar şi ea trebuie menţinută cât mai mult posibil. Când alăptarea nu este posibilă, este de preferat introducerea unei formule de lapte hipoalergenică pentru a diminua riscul de apariţie a alergiei la proteină laptelui de vacă.

La preşcolari, alergiile apar în special la cei cu vârsta peste 2 ani, vârstă la care copiii încep să exploreze, capătă mobilitate şi au o oarecare independenţă. De asemenea, la acesta vârstă se introduc şi o serie de alimente noi, fenomen ce creşte riscul apariţiei alergiilor. În plus, sistemul imunitar nu este foarte dezvoltat la copilul mic.

Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organismul nostru

Alergiile copilului sunt determinate genetic. Astfel, cand avem de a face cu un copil cu un comportament atopic in relatia cu alergenul, trebuie sa studiem si istoricul alergic al familiei. De asemenea, parintii trebuie intrebati daca exista in acest istoric si patologia de astm.

Pe langa acest factor care tine de mostenirea genetica, mai avem factorii de mediu si cei sezonieri.

Apoi, mai sunt diferite substante: cele aflate in aerul pe care il respiram (toxice, iritante), sau substante precum polenul.

Inca discutabil daca este o alergie incadrabila, dar tot prin vehicularea unor anumite particule in aer, este cea data de aerul conditionat.

Parul de animale este un alt factor alergen.

Insectele si intepaturile acestora, uneori foarte vizibile, alteori ocultate de alte reactii alergice create in jurul intepaturii, sunt un alt factor alergen. Daca ramanem la partea marunta a lucrurilor, nu trebuie uitati nici acarienii, organisme cu care nu ne-am gandit niciodata pana in ultimii 50 de ani ca vietuim. Sunt la noi in casa, prin covorase, in perne.

In patologia aceasta alergica, ceva foarte la moda acum - bio si natural - trebuie indepartat: perna cu puf de gasca de la strabunica. Alegeti un material sintetic, bine ales si testat.

Alergiile provocate de mancare. Foarte des, parintii confunda alergiile alimentare cu toxiinfectiile alimentare, cu prezenta unor substante care altereaza alimentele perisabile sau ajung in contact cu diverse insecte. O alta confuzie se face cu intoxicatia clasica prin aliment, unde cel mai bun exemplu il reprezinta intoxicatia cu ciuperci asa-zis comestibile.

Alergiile la medicamente: o plaja intreaga ce cuprinde de la toxicologie pana la interactiunile medicamentoase. Este un lucru asupra caruia s-a insistat foarte putin in scoala romaneasca. Polipragmazia, adica introducerea medicamentelor in cantitati destul de mari in corpul copiilor, duce mai devreme sau mai tarziu la interactiuni neplacute in timpul tratamentului. Apoi mai este alergia tipica la medicament.

Este mai bine să previi îmbolnăvirea, așa că este important să-ți iei măsuri de precauție.

1. Praful, acarienii

Sunt prezenți într-o varietate de haine, covoare, saltele, perne, cuverturi, etc.

Pentru a preveni alergiile sau să le stagnezi progresia este bine să

– aerisești și să aspiri salteaua

– să speli cu apă fierbinte lenjeriile și păturile de pe pat folosite în mod curent

– nu ține în camera de odihnă a copilului jucării sau alte obiecte care atrag praful

– folosește aspiratorul des, la fel și mopul care trebuie să fie dezinfectat după fiecare utilizare

– curăță bine sau înlocuiește sacii aspiratorului

– curăță filtrele de la aerul condiționat

– dacă poți, elimină covoarele din cameră sau carpetele.

2. Polenul

În zilele când bate vântul, copilul este cu mult mai predispus alergiilor la polen.

Este dificil să controlezi acest aspect, mai ales când se joacă și afară.

Ce poți face este să limitezi timpul petrecut în exterior, să nu stai toată ziua cu geamurile deschise și să păstrezi igiena copilului.

Strănutul este un simptom comun al unor boli. Dar, înainte să-ți pui singură diagnosticul, ia aminte că răceala, gripa și unele alergii se manifestă cam la fel. Prin urmare, dacă ai strănutat, nu înseamnă că știi și de ce suferi.

3. Animalele de companie

Unii copii pot dezvolta anumite alergii la animalele de companie. Scurgerile nazale sunt un simptom comun.

Ce poți face este să păstrezi curată blana animalului, folosind puțin șampon sau produse naturale.

Dacă starea copilului nu se îmbunătățește, atunci va trebui să nu-i mai lași împreună.

4. Alergiile la copii – mucegaiul

Mucegaiul nu este sănătos, nici pentru copii, nici pentru adulți, nici pentru orice altă vietate mai ai în casă.

Folosește metode naturale pentru a scăpa de mucegai, aerisește zilnic, folosește un dezumidificator în camera cu probleme.

Curăță baia regulat cu ulei din arbore de ceai, care este un bun dezinfectant.

Vizitați împreună și medicul pediatru pentru a afla toate informațiile de care aveți nevoie pentru a fi sănătoși.

Care este cea mai buna metoda de tratament pentru alergie la copii?

Totul depinde de tipul de reactie al micutului tau. Pentru o reactie respiratorie usoara, o solutie nazala salina ar putea fi suficienta. Pentru alte simptome, mai constante si mai grave, ar trebui sa discuti cu medicul pediatru, pentru a-i prescrie o reteta.

In cazul in care simptomele persista, este indicat sa discuti cu un alergolog. Odata ce micutul tau ajunge la varsta de doi ani, acesta poate beneficia de vaccinuri impotriva alergiilor.

Leave a Reply